Thursday, March 31, 2011

...peSona pronoia...

let LOVE lead...

and so, i'll always be

HFNR (h.a.p.p.y-f.o.r-NO-r.e.a.s.o.n)
"Dul Dul" was the name of Rasulullah s.a.w.'s favourite donkey.
insan 'jernih' tidak mudah tertipu - thank you Cik Mas *wink*wink*

currently reads: Insan, Ingatlah! and Fatimah's Kampung

Saturday, March 26, 2011


astaghfirullahhal'azim...ya Allah, aku memohon keampunanMu...dan berikanlah hidayahMu buat yang Engkau kehendaki...
i had a mixed feelings...figura2 pemimpin tanahairku membuat onar lagi...interesting unpleasant real drama is happening before my very eyes and fellow rakyats...

i'm not taking sides...i'm too weak for that...and because i don't know...

it simply doesn't stop me from getting to to think and mengambil pengajaran...

the truth will eventually surfaced out...insyaAllah...
my prayers to Allah the Almighty...what i know now are what Allah has said to us:

"Wahai orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (daripada kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) kemungkinan puak lelaki yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka. Janganlah pula sesuatu puak daripada kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) kemungkinan puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka. Janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu sama lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruk gelaran nama fasik (kepada seseorang) sesudah dia beriman. (Ingatlah) sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang yang zalim."

"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada sangkaan, kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah berdosa. Janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang. Janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang."
[Surah Al-Hujurat: Ayat 11-12]

and i would like to share another one verse from Allah:

"Dan antara wanita-wanita kamu yang mengerjakan perbuatan keji (zina), maka carilah empat orang lelaki antara kamu yang menjadi saksi terhadap perbuatan mereka. Kemudian kalau keterangan-keterangan saksi itu mengesahkan perbuatan tersebut, maka kurunglah mereka (perempuan yang berzina itu) dalam rumah hingga sampai ajalnya, atau hingga Allah mengadakan untuk mereka jalan keluar (daripada hukuman itu).
[Surah An-Nisa': Ayat 15]
pay attention to the world, please...make the world a HAPPIER place...

Malaysia ni kecil...

mati itu dekat dan kekal...malulah kepada Allah...

sadaqallahul 'azim...

Thursday, March 24, 2011

i support EARTH hour 2011!!!

live green : one switch at a time

Banner 200px X 150px

Tuesday, March 22, 2011

...ilmu hisab...

do not worry about your difficulties in Mathematics,
I can assure you mine are still greater
-Albert Einstein-

...pendapatan sesalkan aku dahulu...

gunanya tidak sesal kemudian...alhamdulillah...
interesting article to share :) :) :) - thanks to Cik Farrah...and the author : Bronnie Ware...
For many years I worked in palliative care. My patients were those who had gone home to die. Some incredibly special times were shared. I was with them for the last three to twelve weeks of their lives.
People grow a lot when they are faced with their own mortality. I learned never to underestimate someone's capacity for growth.
Some changes were phenomenal. Each experienced a variety of emotions, as expected, denial, fear, anger, remorse, more denial and eventually acceptance. 
Every single patient found their peace before they departed though, every one of them.
When questioned about any regrets they had or anything they would do differently, common themes surfaced again and again. Here are the most common five: 

1. I wish I'd had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me

This was the most common regret of all. When people realize that their life is almost over and look back clearly on it, it is easy to see how many dreams have gone unfulfilled. 

Most people have had not honored even a half of their dreams and had to die knowing that it was due to choices they had made, or not made. It is very important to try and honor at least some of your dreams along the way. 
From the moment that you lose your health, it is too late. Health brings a freedom very few realize, until they no longer have it. 
My side : Got this lesson about 2 months ago...A friend quoted - I x pernah pun nk fulfil expectation org, no point pun.

2. I wish I didn't work so hard
This came from every male patient that I nursed. They missed their children's youth and their partner's companionship. 
Women also spoke of this regret. But as most were from an older generation, many of the female patients had not been breadwinners. 
All of the men I nursed deeply regretted spending so much of their lives on the treadmill of a work existence. By simplifying your lifestyle and making conscious choices along the way, it is possible to not need the income that you think you do. 
And by creating more space in your life, you become happier and more open to new opportunities, ones more suited to your new lifestyle. 
My side : This is not my problem...insyaAllah...Cukup dengan apa yang ada...

3. I wish I'd had the courage to express my feelings
Many people suppressed their feelings in order to keep peace with others. As a result, they settled for a mediocre existence and never became who they were truly capable of becoming. Many developed illnesses relating to the bitterness and resentment they carried as a result.
We cannot control the reactions of others. 
However, although people may initially react when you change the way you are by speaking honestly, in the end it raises the relationship to a whole new and healthier level. Either that or it releases the unhealthy relationship from your life. Either way, you win. 
My side : I did...I did...honestly...and I win...yeay...alhamdulillah...

4. I wish I had stayed in touch with my friends
Often they would not truly realize the full benefits of old friends until their dying weeks and it was not always possible to track them down. Many had become so caught up in their own lives that they had let golden friendships slip by over the years. 
There were many deep regrets about not giving friendships the time and effort that they deserved. Everyone misses their friends when they are dying. It is common for anyone in a busy lifestyle to let friendships slip. But when you are faced with your approaching death, the physical details of life fall away. 
People do want to get their financial affairs in order if possible. But it is not money or status that holds the true importance for them. They want to get things in order more for the benefit of those they LOVE. Usually though, they are too ill and weary to ever manage this task. 
It is all comes down to LOVE and relationships in the end. That is all that remains in the final weeks, LOVE and relationships. 
My side : LOVEships time always...

5. I wish that I had let myself be happier 
This is a surprisingly common one. Many did not realize until the end that happiness is a choice. They had stayed stuck in old patterns and habits. The so-called 'comfort' of familiarity overflowed into their emotions, as well as their physical lives. 
Fear of change had them pretending to others, and to their selves, that they were content. When deep within, they longed to laugh properly and have silliness in their life again. 
When you are on your deathbed, what others think of you is a long way from your mind. How wonderful to be able to let go and smile again, long before you are dying. 
Life is a choice. It is YOUR life. 
Choose consciously, choose wisely, choose honestly.
Choose happiness.
My side : I laughed heartily...yess...I am silly...huhuhu... 

Monday, March 21, 2011

...much to learn you still have...

sebab takut, turut setahun...

tak nak turut lagi...

takut Allah saja...turut Allah saja...

amin ya rabbal 'alamin

futnut: sharpening back watashi no nihongo :) :) :)


frightens me...

Saturday, March 19, 2011

...mulianya CINTAku keranaNya...

extracted from an article (page 69-70) in the latest SOLUSI (isu no. 29) my mama bought this morning:
- credits to Fatimah Syarha (thanks)

Setelah  Islam memberikan panduan, wajarkah menyalurkan fitrah cinta dengan jalan-jalan yang menghampiri zina? SMS bertali arus tanpa keperluan. (liza dah tak buat) Call siang malam tanpa urusan. Chatting kosong tanpa isi. Dating bertemankan syaitan. Pandang-pandang tanpa pagaran. Khalwat di tempat-tempat sunyi. Berbual-bual, bincang-bincang, tanya-tanya khabar tanpa sempadan. Menghalalkan ikhtilat (pergaulan bebas) dengan istilah adik angkat, abang angkat.(kawan SMS - itu istilah teknologi) Dan banyak lagi.
sungguhlah, Allah memelihara S dan answer to my pilihan hati a week ago:

Alhamdulillah, terima kasih kembali, yeay, dh x zalim kat diri sdiri, insyaAllah, S, jaga diri baik2 :) assalamualaikum

S : waalaikumsalam.
bukan Allah tidak tahu kecenderungan hatimu...semua itu fitrah...kenapa?!!

supaya fitrahmu itu akan tersalur secara mulia dan diredhaiNya...

menurut firman Allah:

"Dan antara manusia ada orang yang menjadikan selain Allah sebagai tandingan. Mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat seksa (pada hari Kiamat), bahawa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahawa Allah amat berat seksaanNya (nescaya mereka menyesal)." [ Surah Al-Baqarah: Ayat 165]

masakan Islam agama yang fitrah mahu membunuh fitrah...Islam memandu kita untuk menyalurkannya secara mulia, terhormat dan bermaruah...bersama redha Allah...

naluri ingin mencintai dan dicintaimu itu akan terpesona dengan naluri ingin memiliki cinta agungNya...
extracted from BEDUK DIKETUK (page 36-37)...thanks to Imam Global and Faiz too (i remembered you forwarded the e-mail to me 2 weeks ago, kan?!!)

Bukan mudah hendak menjadi orang yang baik. Ia satu proses yang panjang dan sukar menentukan apakah kita sudah jadi orang yang baik atau belum.

Jika kita berusaha menjadi orang yang baik, insyaAllah, Allah akan kurniakan kita jodoh yang baik melalui pilihan orang baik. Ataupun kita berusaha menjadi orang yang baik sambil mencari orang yang baik sebagai jodoh, dan nanti pilihan kita itu direstui oleh orang yang baik.

Bolehkah terjadi orang baik menolak pilihan orang yang baik?
Ya, tidak mengapa. Mereka tetap menolaknya dengan cara yang baik.

Itulah takdir.Mungkin Allah menentukan orang baik lain sebagai jodohnya dan orang baik itu telah Allah tentukan dengan orang baik yang lain pula.
menurut firman Allah lagi:

"(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat; dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia." [Surah An-Nur: Ayat 26]

wallahu'allam...aku CINTA~~~

...the best things in life \(o.O)/ jangan menyerah...

when life gives me a 100 reasons to cry :'(

i show life that i have much, much more reasons to smile and keep smiling :) :) :)

Thursday, March 17, 2011

...aliza ni pun satu...

...failed by doing something is interesting BECAUSE succeed by doing nothing is boring...

...people must know i am good NOT people will know i am good... TOMORROW hopes that my TODAY learns from my YESTERDAY...
title story: have anyone ever wondered why people could have uttered sentences like - ehh, awak ni pun satu ?!!

my answer: because a person is always who he/she is...and so true, only 'satu'...
i deserve to enjoy 'satu' me AND 'satu' me is
always full of hopes and harmony and happiest...

aliza means joy...aliza lives by it...
alhamdulillah :)

Wednesday, March 16, 2011


when i grow up, i want to be a __________

John Wayne, siapkan kuda!!! i know why do i need that 'validation' for...

how extremely accurate aliza is?!!
i parked at the very same parking spot at exactly the same time...7.13a.m.
LAT Kampung Boy the Musical - mike kene tengokk pase teman sukeee :) oleh kerane kuatnye matahari, bulan ni, selalunye orang tak nampak ye...

John Wayne tak nanges, semua die tepis...

thanks so much Mas...and Wana and Ilah too...I enjoyed myself though we had the 'pening' atmosphere only Allah knows...ohh, i kissed both my wrists...masyaAllah...

Courage is being scared to death but saddling up anyway - John Wayne

Monday, March 14, 2011


wuuuu...i read the title as opportunity is nowhere...

poor me...poor me...

it should be opportunity is now here...
i don't work late nowadays not because of lifestyle but because there are 'hantus'...

ohh, cute...
ni kan dah separuh umur, biarlah separuh umur lagi kite dapat buat ape yang kite suke :)

saye sukelah ayat tu...
i got chocolates, i talked and i laughed (for real)

alhamdulillah...can't wait for tomorrow...

...what for / for what?!!

is merely a question i ponder upon almost everything around me...

being an organic intellectualist...a non-thinker i am not...even in my dreams...

please, fear Allah...

Saturday, March 12, 2011

...uswatun HASANAH...

Lakod kaana lakum fi Rasulullahi uswatun hasanah, Liman kana yarjullaha wal yaumil ahir, Wazakarallaha kasiro...maksudNya: Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu suri tauladan yang baik bagimu, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan rahmat Allah serta kedatangan hari kiamat, dan dia banyak menyebut Allah...
[Surah Al-Ahzab: Ayat 21]

and finally you are answering...for certainty that i'm asking...

and you typed my name - aliza,

i was touched - for once :)

thank you for the HASANAH (tauladan) we shared along our life...

i am really grateful for that...alhamdulillah...
a world lookout: great great signs for THE END is near...astaghfirullah...

Thursday, March 10, 2011


kadang-kadang tumpuan kepada suatu hal yang amat kecil membataskan kesyukuran terhadap nikmat yang jauh besarnya

Monday, March 7, 2011


we cannot direct the wind but we can always adjust the sail...

thanks faiz :)

being chosen to LOVE Allah...alhamdulillah...
thanks to mirza too :)

taaruf i haula wala kuwwata illa billah...

yerp, erk and hmm...hehe...

Thursday, March 3, 2011

sweet girl, can i adopt you?!! compliment i received yesterday evening...

haa...see mama, people envies you...
hey, why are you here?

shoot up, sir

so young...(as compared to others there)

(i gave a bland smile)

how's your sugar?

quite a number...(again, i gave another bland smile)
indeed, i am sweet :)

Wednesday, March 2, 2011

...tak tertuju...

dulu memang aku pernah salah
dan semuanya telah ku lakukan
namun bukan bererti hidup dan CINTAku
tak tertuju padamu

saat ini sejenak dengarkanlah Sayang
semua itu hanya perjalanan
dan mungkin aku akan terjatuh lagi
di kesalahan yang sama

hanya satu inginnya hatiku
hanya satu inginnya CINTAku
terima sebagaimana adanya diriku
dan ku akan tetap menCINTA

kau yang buatku mengerti
di mana harus ku kembali
saat ku hancur dan terhempas
di kesalahan yang sama

hanya satu inginnya hatiku
hanya satu inginnya CINTAku
terima sebagaimana adanya diriku
dan ku akan tetap menCINTA

kau yang buatku mengerti
di mana harus ku kembali
saat ku hancur dan terhempas
di kesalahan yang sama

di kesalahan yang sama
(kesalahan yang sama)
di kesalahan yang sama